
Gittim: Susuz Han – Bucak’ın Tarihi Kervansaraylarından Biri
11 Mayıs 2025
Gittim: Kremna Antik Kenti – Kartal Yuvasını Koruyan Keçilerin Kenti!
15 Mayıs 2025Bir önceki yazımda Susuzhan’dan bahsetmiştim. Şimdide İncir Han’dan bahsedeceğim. Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in 13. yüzyılda çalıyor mu bilmiyoruz ama yapıyor kısmında hakkını teslim etmemiz gerektiği aşikar. Eşimle Burdur Bucak’tayız, tarih 21 Nisan 2025… Bucak Devlet Hastanesi önünde arabanın içindeyiz. Google Haritaları bir açıyorum maşallah II. Gıyaseddin Keyhüsrev inşaa etmiş sanki Bucak’ı…
İncir Hana Nasıl Gidilir?
Kesinlikle navigasyonla gidilir. Yolu kolay ama Burdur Antalya karayolunu nirengi alacaksak baya içeride kalıyor. Sanırım Sultan II. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Burdur Antalya yolu, şu an kullandığımız yolun bulunduğu mevkiden geçmiyormuş. Ya da bu kervansaray Burdur merkezden gelen kervanlara evsahipliği yaparken, Susuzhan ise Konya tarafından gelen kervanlara evsahipliği yapmış olabilir. İncir Hanı, Bucak ilçe merkezine sadece 7 kilometre uzaklıkta. Burdur-Antalya karayolu üzerinden İncirdere Köyü’ne saparak kolayca ulaşabilirsiniz. Araçla 10-15 dakikalık bir yolculuk. Toplu taşıma kullanacaksanız, Bucak’tan minibüsler mevcut, ama saatleri kontrol etmekte fayda var. Giriş ücretsiz, her daim açık; ama sabah saatlerinde ziyaret etmek, hem serinlik hem de ışık açısından daha keyifli.
Saray Ama Harabe
Navigasyondan konuma gelince yapı hemen kendini belli ediyor. Kervansaray diye gidiyorsunuz bir harebe sizi karşılıyor… Bunun dışında İncir Hanı’na vardığımda, ilk gözüme çarpan o muazzam taç kapı oldu. Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in 1240’larda yaptırdığı bu han, kervan yollarının nabzını tutmuş bir zamanlar. Kapı, beyaz mermerden oymalı, kemerli klasik Türk ve İslam motifleriyle süslenmiş ve bu mimariyi yansıtıyor. Fakat bu süsleme ve işçilik ne olursa olsun bende her zaman hayranlık bırakıyor. Şöyle ki en azından kaliteli ve zevkli.
İncir Han Tarihi Mi Tarihin Mi?
İncir Han hayatın sillesini yemiş gibi. Bir bakıyorsun akılda bir soru; bu kervansaray mı tarihi yoksa bu kervansaray tarihin mi? Terk edilen her şey zamana yenik düşer ve tarihin olur, bir bakmışsın tarihle birlikte yok olur. İncir Han’da bizim tarihimizin bir mirası, bu güzel Bucak ilçesinin katma değer taşı. Ancak zamana yenik düşen yapı kısmı bir şekilde toprağa düşmüş, yerle bir olmuş. Yani tarihi iken tarih olmuş. Ahır kısmı ise hala ayakta ve CHP belediyeleri gibi AKP hükümetine direniyor.
Son Olarak Dedeye Sahip Çıkalım
Susuz Han ile ilgili yazdığım yazıda da bahsettiğim gibi böyle kültürel miraslarımızın aktif olarak kullanılmıyor olması beni çok üzüyor. Payas ilçesindeki Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi ve Kervansaray’ı örneğini vermiştim. Fakat burada durumlar Susuz Han’dan da vahim. Baya baya yıkılmanın eşiğinde İncir Han. Belki gezmek tehlikeli bile olabilir. Üstelik buranın aktif olmasını istemek zor çünkü Susuz Han gibi yol üzerinde de kalmıyor. Fakat şöyle bir ortamı aklımda canlandırıyorum ve aklıma ne geliyor biliyor musunuz? Burası çok güzel Piknik alanı, Düğün Salonu ya da restoran olur. Bence yapının ayakta kalan kısmıyla bir uğraşılsa harika bir yer olabilir.
Serkan Dinç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.