İzledim: Av Mevsimi
21 Ağustos 2021İzledim: Reha Özcan’dan “Bir Garip Orhan Veli”
8 Eylül 2021Yazıya başlamadan önce, olurda yazımı yetkili biri okur diye çok önemli olabileceğini düşündüğüm ve acil olarak yerine getirilmesini tüm kültür sanat etkinliklerini takip etmek isteyen Hataylılar için istediğim tavsiyelerim var;
- Meclis Kültür Sanat Merkezi Web Sitesi yeniden açılmalı, etkinlik takvimi oluşturulmalı, online bilet satışı yapılmalı. Hatta yerel organizasyonlar için kombine bilet satışı bile yapılabilir.
- Meclis Kültür Sanat Merkezi Sosyal Medya kanalları aktif olarak kullanılmalı ve etkinlik haberleri bilgileri buradan duyurulmalı.
- Kütüphane için online kütüphane oluşturulmalı ve benzer kütüphaneler araştırılıp şehrimize uygun inovasyonlarla Hatay’a yakışır şekilde hizmet vermesi sağlanmalı.
Meclis Kültür Sanat Merkezi, Hatay’ Devleti zamanında meclis binası olarak hizmet vermiş olup tarihi dokuya sahip, Hatay’ın şehir kimliğini yansıtan önemli bir simge. Hatay’da 1927 yılında Fransız mimar Leon Benju tarafından Köprübaşı olarak anılan meydanda inşa edilen bina, 1938’den Hatay Devleti’nin Türkiye’ye katıldığı 29 Haziran 1939’a kadar meclis binası olarak hizmet vermiş. Hatay medyasında ve Hataylılar arasında tartışmalı bir şekilde kamulaştırılarak aslına uygun tadilat yapılan eski Meclis binası içerisinde 450 kişilik gösteri salonu, 3 bin kitaplık bir kütüphane ve etrafında sosyal alanları bulunan bir kültür merkezi olarak tekrar hizmet vermeye başladı.
Kamulaştırılan Meclis Kültür Sanat Merkezi
Kamulaştırılmadan önce künefe salonu, restoran, sinema ve tiyatro salonu olarak kullanılan yapıda Hatay’a gelen misafirlerimi künefe yemek için ilk olarak buraya getirirdim. Çünkü şehrin tarihi dokusu, kimliği tam olarak burada burasıydı. Tadilattan sonra ilk gidişim Reha Özcan’ın oynadığı Bir Garip Orhan Veli tiyatro oyununu izlemek için oldu fakat mutlaka kütüphanesini ve sosyal alanlarını da ziyaret etmek için tekrar gideceğim. Aslına uygun olarak restore edilen gösteri salonunu biraz daha modernleştirmelerini tercih ederdim. Neden? Çünkü izlediğim tiyatro oyununda sahnenin hemen önünden 4. sırada olmama rağmen sahne yerine önümdekilerin ensesini daha çok gördüm. Tiyatro ve sinema salonlarının ortak özelliği sahneye ve perdeye doğru eğimli olmasıdır.
Gösteri Salonunun Rahatsız Edici Eğimi
Geçmişten günümüze, hatta milattan önce yapılan antik tiyatrolarda bile eğim sahneye doğrudur. Mimari tekniğini ya da neden böyledir bilmiyorum ama seyir zevki böyle daha iyi alınıyor. Önünde oturanın ensesi yerine sahneyi rahatça görürsünüz. Meclis Kültür Sanat Merkezi’nde ise bu tam tersi. Belki Hatay’a kimliğini vermiş olan tek ters akan nehir olma özelliği taşıyan Asi Nehrinden dolayı bu gösteri salonu da diğer salonlara nazaran ters yapılmıştır diyebilirim fakat bu hiç mantıklı değil ve kullanışsız. Keşke tadilat yapılırken bu eğim problemine de bir el atılsaydı ve daha kaliteli seyir zevki sağlansaydı.
Koltukların Rahatsızlığı
Rahatsız olduğum bir başka konu ise koltuklar. Tamam mimariyi değiştiremezsiniz, binanın dokusu korunması lazım ancak koltuk gibi değiştirilebilir demirbaşları da çağın gerekliliği ön görülerek bir el atılması gerekirdi. Koltuklar çok rahatsız edici, yanınızda tanımadığınız biri oturduğunda mutlaka ister istemez tensel bir temasta bulunuyorsunuz. Hiç tanımadığınız yanınızda oturan kişi bunu anlayışla karşılasa bile oyun boyunca temas etmemek için gösterdiğiniz efor sayesinde katıldığınız programdan zevk almanıza sınır koyuyor.
Meclis Kültür Sanat Merkezi Kütüphanesi
Meclis Kültür Sanat Merkezi’nin açılışı için yayınlanan basın bülteninde Vali Rahmi Doğan, kütüphanede 3 bin kitabın bulunduğunu söylüyor. Müsait olduğum bir zamanda mutlaka burayı da gidip göreceğim. Kitap konusunda kişisel tercihim kendi kütüphanemi oluşturmak olduğu için ayda 2-3 kitap satın almaya çalışıyorum. Yine de elimizde böyle bir imkân varken kullanmak gerekir. Meclis Kültür Sanat Merkezi Kütüphanesi hakkında internette araştırma yapmak istediğimde hâlâ kamulaştırılmadan önce burayı kullanan firmanın internet sitesinin aktif olduğunu ve Valiliğin buranın tanıtımı maksatlı hiçbir çalışma yapmadığını gördüm. Bu durum beni çok üzdü. Eğer burası gerçekten bir kültür merkezi yapılmak isteniyorsa açılışının yapıldığı aylar olmuş bu salona en hızlı şekilde aylık gösteri takvimleri hazırlanmalı, kütüphane ve etkinlikler için internet sitesi hazırlanmalı ve sosyal mecralar aktif olarak kullanılması gerektiğini düşünüyorum.
Meclis Kültür Sanat Merkezi Vali Rahmi Doğan Kütüphanesi
Hatay’ın merkezi olan Antakya’da bulunan bu Meclis Kültür Sanat Merkezi Antakya’daki kültür faaliyetlerini arttıracak önemli bir atılım olabilir. Pandemiden önce yazın Sümerler Açık Hava Tiyatrosunda etkinlikler düzenlenmiş olup, kışında tek tük Hatay Kültür Merkezi’nde birkaç etkinlik yapıldı. Fakat en basit örnek ile İskenderun belediyesinin faaliyetleriyle karşılaştırıldığında Antakya’nın Kültür Sanat etkinliklerinde çok geride ve isteksiz olduğu görülüyor. M.K. Atatürk’ün “Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözünü hatırlatmak istiyorum. Sanat faaliyetleri toplumun anlama, algılama gibi kabiliyetlerini arttırırken harekete geçme isteğini de ortaya koyar. Sanat bizi farkında olmasak bile medenileştirir ve sosyal hayatımızda daha uyumlu insanlar haline getirir. Bu yüzden Meclis kültür Sanat Merkezi aktif olarak kullanılmaya başlanmalı ve Hataylıları hayata bağlaması beklenmelidir.
Serkan Dinç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.