Yöncü’nün Sikayetvar.com Cevabı
8 Mayıs 2016Hayallerimdeki Yaşamak İstediğim Köy
9 Mayıs 2016KONUYA GİRİŞ
Daha önce yazdığım bir yazıda “Hosting Nedir”,“Domain Nedir” sorularının cevaplarını vermeye çalışmış ve ilgili kişiler için biraz detaya girerek bilgi haznelerini genişletmeye çalışmıştım. Bu yazıda bu sefer Hosting Alınırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir bunlardan bahsedip birazda Domain Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar hakkında bilgi vermeye çalışacağım. En baştan uyarımı yapayım. Ben bir sistemci olmadığım için sunucu özellikleri ve sistemleri hakkında teknik yeterliliğim üst seviyede değil. Fakat bu konularda oldukça deneyimli olduğumu düşünüyorum. Çünkü bu sütü içerken oldukça fazla dilim yandı. Sizinde dilinizin yanmaması için tecrübelerimi paylaşmaya çalışacağım. Bu yazı dijital dünyada varlığını ortaya koymak isteyenler yada ufak ufak dijital dünyada girişimciliği denemek isteyenler için ideal bir yazı olacağını düşünüyorum. bu yüzden bu saydıklarımdan birisiyseniz mutlaka bu yazıyı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim.
Domain (Alan Adı) Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ticari bir firmanın ismi markalaşması için ehemniyetini az çok biliyorsunuzdur. Oluşturacağınız web sitesi ticari olsun yada olmasın markalaşması için alan adıda oldukça önemlidir. Bu önemini ve nedenlerini bir kaç başlık altında toplamaya çalışırsak bunlar Akılda Kalıcı Olmalıdır, İlgili Anahtar Kelimeleri İçerisinde Barındırmalıdır ve son olarak Güven verici olmalıdır. Şimdi bu başlıkların neden önemli olduklarını ayrıntılarıyla açıklayalım.
Domain (Alan Adı) Önemi
1. Domain (Alan Adı) Akılda Kalıcı Olmalı: Web sitenize giren bir kişi bir kaç sayfa dolaşıp oluşturduğunuz içerikleri beğenir yada web sitenizde işine yarayacak bir materyal bulduğunda web sitenize tekrar geri dönme ihtiyacı hisseder. Yada sizin takipçiniz olabilir. Günümüzde bu olay genel olarak Sosyal Medya üzerinden gerçekleştirilse de çoğu zaman tembel olan kullanıcı sizi Sosyal Medya’da takip etmek yerine isminizi aklında tutmayı ve tekrar sizi akılda kaldığı şekilde Google’da aramayı tercih eder. Sonuç itibari ile aramalarda karşısına çıkmayı istiyorsanız sizi doğru hatırlamasını sağlamalısınız.
2. Domain (Alan Adı) İlgili Anahtar Kelimeleri İçerisinde Barındırmalıdır: Bir önceki açıklamada bahsettiğim gibi kullanıcıların web sitenize ulaşmaları için arama motorlarındaki arama sonuçlarında gözükmeniz gerekir. Burada bir anahtar kelime için milyonlarca sonuç olabiliyor. Buda sizin tercih edilmenizin olanağını düşürüyor. Burada tercih edilmenizi sağlamak için etkili bir SEO çalışması yapmanız gerekiyor. Bu çalışma sonucunda web siteniz arama sonuçlarında ilk sıralarda görünebilir. Bu çalışmalarda alan adınızın içinde SEO çalışması yaptığınız anahtar kelimeyi içerisinde barındırması SEO çalışması için bir avantaj içermektedir. Fakat SEO çalışması sonucu web siteniz görünse bile kullanıcılar tarafından tıklanmaya bilir. Tıklanmanız için web sitenizin adı ve sayfanızın başlığı ilgi çekici olmalıdır.
3. Domain (Alan Adı) Güven verici olmalıdır: Dijital Dünyada takipçi edinmek için bu çok önemli bir kuraldır. Günümüzde hit alabilmek yada takipçi sayısını arttırabilmek için sahte web siteleri yada fan clubların sayısı her geçen gün artmakta. Ve ne yazık ki çoğu bu konuda başarılı oluyor. Fakat başarılı olanlardan daha çok başarısız olup kendini rezil edenlerde var. Bu rezillikler nasıl oluyor derseniz hemen bir kaç örnek vereyim. Mesela devlet kurumlarının isimlerini kullanıyorlar yada devlet kurumlarına yakın isimler kullanıyorlar. Ünlülerin isimlerini kullanıyorlar. Bu yüzden alan adınızı alırken almak istediğiniz alan adının diğer alternatif uzantılarında bir şey olup olmadığına. Sosyal Medya hesaplarında bu alan adının kullanabileceği kullanıcı hesaplarının uygun olup olmadığını iyi araştırmanızı tavsiye ederim. Mesela almak istediğiniz alan adı “mesela.com” olsun. Bu alan adının .net, .biz, .org gii uzantılarda bir site olup olmadığını kontrol edin. Facebook’ta https://www.facebook.com/mesela – /mesela.com /meselacom gibi uzantıların boş olduğundan emin olun Twitter’da bu ada uygun kullanıcı hesaplarının olmadığından emin olun.
Hosting Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Satın alacağınız hosting bence ilk olarak psikolojiniz açısından çok önemli. Çünkü hostinginiz ve hosting sağlayıcınızın hizmeti kötü olduğu zaman motivasyonunuz oldukça düşüyor ve yaptığınız işten soğuyorsunuz, buz gibi oluyorsunuz. Bu yüzden ilk olarak satın aldığınız hostingten daha çok önemli olan şey bize bu hizmeti sağlayacak olan firmanın kalitesi ve bilgisi. Yani bize ilk başta Kaliteli Hosting Firması gerekiyor.
Kaliteli Hosting Firması: Çıkacağımız yol oldukça uzun bir yol ve bu yolda hostingimiz ile alakalı oldukça sıkıntılı zamanlar geçirebiliriz. Bu zamanlarda tecrübesiyle, bilgisiyle ve kalitesiyle yanımızda olacak bir hosting firmasına ihtiyacımız var. Bir sorunumuz olduğunda hızlı geriş dönüş yapabilen ve sorunu çözebilen çözüm odaklı firmalarla çalışmak gerekiyor. Şahsen ben bu konuda Yöncü Bilişim adında bir firma ile çalışmıştım ve hiç memnun kalmadım. Birde üstelik verdikleri hizmet dışında bana oldukça sorun çıkardılar.
Hosting Lokasyonu: Dikkat edilmesi gereken konulardan ilkine Kaliteli Hosting Firması dedikten sonra ikinci konu ise satın alacağımız hostingin lokasyonu. Benim için Hosting Lokasyonuda çok önemli bir konu. Bu konu tamamen sitenizi kullanacak olan kullanıcılar ile alakalı. Hosting Lokasyonu demek hostinginizin barındığı sunucunun lokasyonu demek. İlk olarak bu lokasyon tercihi yaparken şu soruya cevap vermeniz gerekiyor: Benim web sitemi kullanacak olan kullanıcı nerede? Bu soruya verdiğiniz cevap lokasyonunuzu belirlemeniz için en ideal cevaptır. Eğer soruya cevabınız Türkiye ise gidip Godaddy gibi bir firmadan hosting almak aptallık olur. Çünkü Godaddy sunucuları Amerika merkezli olduğu için Türkiye üzerinden sitenize erişilmeye çalışıldığı için sitenizin hızı sunucu lokasyonu sebebi ile oldukça yavaş olacaktır.
Hostingte Barındırılan Diğer Siteler: Fiziksel bir sunucu almayacaksanız satın aldığınız hostingin barındırıldığı sunucuda sizin gibi onlarca müşteri olacaktır. Bu müşterilerin web siteleri zararlı siteler olabilir. Bu yüzden sizin sitenizde zarar görebilir. Bu zararlar ne zararı olabilir? Mesela Google’dan spam etiketi yemiş bir site ile sizin sitenizin aynı sunucuda barındırılması sizin siteniz içinde aynı işlevi görmeye sebep olabilir yada sitenizin değerini arama motorları için düşürebilir. Buda sitenizin ziyaretçi sayısında düşüş demektir. Bu sorunu farklı IP adresi kullanarakta çözebilirsiniz.
Hosting Özellkileri: Siteniz ilk başlarda çok fazla bir özelliğe sahip olmasına gerek olmayabilir fakat ilerleyen zamanlarda sitenize yüklenen içerikler size ayrılan depolama alanını aşacak, sitinizi ziyaret eden kullanıcılar size ayrılan trafiği bitirecek ve yükseltmeniz gerekecek. Bu tarz özellikler esnek özelliklerdir ve hosting firmalarının %90‘nı bu özellikleri ekstra ücret karşılığında sağlıyor. Zaten sağlamayan hosting firmasının ismini bile unutun.
Serkan Dinç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.