Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı Film Eleştirisi
7 Mayıs 2016Yöncü’nün Sikayetvar.com Cevabı
8 Mayıs 2016Freelance olarak iş yaptığım için bütçe planlamalarında iş veren tarafından oldukça büyük bir probleme dönüşebiliyor bazen bu konu. Bende sitemde hazır nedir – nasıl yapılır – ne işe yarar bölümleri oluşturuyorken iş verenlerin bilgisi olması gerektiğini düşündüğüm bu konuya yer vermek istedim. Öncelikle kısa bir giriş yapayım. Hosting web sitelerinizi barındıran yani internete erişilmesini sağlayan fiziksel bir bilgisayardır. Domain ise web sitelerinizin internete erişim sağlayan hostinglerin sahip olduğu IP adresine yönlendirilmiş isimlerdir. Hosting’in Türkçe karşılığı pek kullanılmasada Domain’e bazen Türkçe olarak Alan Adı‘da diyebiliyoruz. Şimdi bu iki tanımı uzun uzun ne olduklarını ve tarihçelerini size anlatalım.
Hosting Nedir
Kısaca ne olduğundan bahsettiğim Hosting’in şimdi uzunca ne olduğundan bahsedelim. Hosting bir sunucu içerisinden satın aldığınız yada size ayrılmış olan bir hizmettir. Sunucular ise internet üzerinden erişilebilir olmasını istediğiniz web sitelerin, uygulamaların, fotoğrafların, müziklerin yada videoların tamamını barındıran ve sabit bir IP adresine sahip olan internet erişimi ve bir belleğe sahip olan tüm fiziksel yada sanal makineler Sunucu kavramı altında toplanabilir.
Sunucular genelde dünyada en yaygın olan iki sunucu yönetim uygulaması ile yönetilir. Bunlar WHMCpanel ve Plesk Panel’dir. bu paneller dışında çeşitli uygulamalarda mevcuttur fakat bunlar en yaygınlardır. Windodw işletim sistemini kullanan sunucular Plesk Panel ile yönetilirken Windows dışında Ubuntu vb. gibi sistemlerde WHMCpanel ile yönetiliyor. Fakat dediğimiz gibi bunlar en yaygın oldukları için bunlardan başkada sunucu yönetimi için uygulamalar mevcut.
Web siteniz ASP yazılım dilinde olacaksa sunucunuz mutlaka Windows Server işletim sistemine sahip olmalıdır. Yani Plesk Panel ile yönetilmelidir. Linux sunucularda ASP siteleri çalıştıramazsınız. Ayrıca PHP ile yazılmış web siteleri de Windows Sunucularda çalışabilir fakat web siteniz PHP yazılım dilini kullanıyor ise kullanmanızı önereceğim sunucu türü her zaman Linux sunuculardır. Linux sunucularda ASP yazılım dili çalıştıramazsınız.
Şuan kullandığınız bilgisayarın güvenlik ayarlarıyla oynayıp IP adresinizi erişilebilir kılarsanız sizinde bilgisayarınız bir Sunucu olabilir. Buradan anlamış olmanız gerekir ki Hostingleri illa satın almanız gerekmiyor. Kendinizde evinizde iş yerinizde bir sunucu barındırabilirsiniz. Bunun için gerekli olan materyaller sabit IP adresi ve hedef kitlenizin yükünü kaldırabilecek bir sunucu görevi görecek bilgisayar.
Hosting’in bir sunucu içerisinde satın aldığınız yada size ayrılmış olan bir alan olduğunu söyledik. Yani bu demek oluyor ki internetten barındırma üzerinde birden fazla Hosting terimi var. Bu terimler: Hosting, Bayi Paketi (Reseller Hosting), VPS, VDS ve bir paket daha var bunlar çok üst seviye olduğu için buradan anlatmaya gerek yok. Şimdi bu terimlerin açıklamalarını yapalım.
Bayi Paketi (Reseller Hosting) Nedir?
Adından anlaşılacağı üzere Bayi Paketi birden fazla site sahipleri için yada bu işi yapan insanlar için ideal bir Hosting paketidir. Bu paket sayesinde satın olduğunuz Hosting’de birden fazla alan adı barındırabilirsinir. Ayrıca ihtiyaçlara göre müşterilerinizede kendi hostinglerini yönetebilecekleri bir kullanıcı adı ve şifre verebilirsiniz. Bu sayede hosting satışıda yapabilirsiniz.
VPS Nedir?
VPS kısaca sanal sunucudur. VPS’in açılımı Virtual Private Server’dır. Bir ana sunucu üzerinde, ana sunucudan bağımsız olarak farklı bir sunucu oluşturulmasını sağlayan sistemdir. Bir çok kişi kendi bilgisayarlarında sanal sunucu oluşturmuştur yada etrafında görmüştür diye tahmin ediyorum. Bu yüzden anlaşılması kolay bir durum. VPS Hosting yada Bayi Paketleri gibi kolay bir yönetime sahip değillerdir. Bunları yönetmek için biraz daha profesyonel olunmalıdır.
Domain Nedir?
Hostingleri anlatırken sunucunuzun sabit bir IP adresine sahip olduğundan bahsettim. Bu IP adresleri hatırlanabilirliği zor olduğundan bu IP adreslerini daha hatırlanabilir kılmak için geliştirilmiş bir adresleme sistemdir. Ulusal sayılabilecek Domainler ve yerel domainler vardır. Mesela .COM .NET .CO .ORG gibi alan adı uzantıları Ulusal Domainlerdir ve bu domainler ABD’den ICAAN konsorsiyumuna kayıtlı firmalardan satın alınabilir. Ayrıca yerel domainlerde vardır. Bu domainler .COM.TR .EDU.TR gibi resmi kurumlarda ve Türkiye’de Tescilli kuruluşların alabileceği domainlerdir. Bu Domainlerde Türkiye’de Nic.tr üzerinden dağıtımı yapılmaktadır.
Serkan Dinç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.