
Puzzle Dünyasına Merhaba!
7 Ocak 2021
Çakal Carlos’un Carlos The Jackal Film Hakkındaki Sorulara Cevapları
10 Ocak 2021Daha önce yine Söz Çakal Carlos’ta isimli kitaptan, Ilich Ramirez Sanchez’in yani nam-ı diğer Çakal Carlos’un 1 Mayıs hakkında yazdığı yazıyı paylaşmıştım. Bu paylaşımda da Söz Çakal Carlos’ta kitabının girişi olan Terör Nedir? başlıklı yazısından alıntı yapacağım. Daha önce terörün geçmişini bilmediğim için ilk okuduğumda oldukça dikkatimi çekmiş ve şaşırmıştım. Eğer sizinde ilginizi çekerse mutlaka akademik olarak araştırmanızı tavsiye ederim. Lafı uzatmadan Çakal Carlos’a göre terörün tanımını okuyalım;
Terörizm Kavramı
Terörizm kavramına dair konuşmadan önce, bu kelimenin nereden gel diğini belirtmek gerekiyor. Terörizm, “terör’den gelir. “Korkutmak” anlamına gelen bu “terör” kelimesi, bir metod olarak ilk kez Fransız devrimi sırasında ve bir devlet politikası hâlinde kullanılıp tatbik edilmiştir. [Jakobenlerin iktidarda olduğu] Devrimin bu ilk döneminde, kraliyet taraftarlarının yabancı ülkelerden aldıkları destekle devrime karşı gelmeleri üzerine, devrim muhalifi olan, cumhuriyet muhalifi olarak görülen bu kesimlere yönelik olarak, devlet güçleri tarafından büyük bir sindirme harekâtı düzenlenmiş, adına da resmen “terör” denmiştir.
Terör Kavramı ve İlk Kullanılışı
Fransa’yı çevreleyen ve kraliyetle yönetilen diğer tüm devletlerin orduları, o dönemde Fransa’ya karşı saldırı pozisyonu almıştı. Özellikle Ingiliz, Avusturya, Prusya orduları bu durumdaydı. Fransa, bu bakımdan, tüm vatandaşlarının bir devrimi korumak için savaşa katıldığı ve böyle bir “halk ordusu”na sahib olmuş, tarihteki belki ilk devlettir.
Herneyse, işte devrimin karşı karşıya kaldığı tüm bu dahili ve harici tehlikeleri bertaraf etmek üzere, Fransız devlet güçleri böyle bir “terör politikası” uygulamış, devrim muhalifleri, hattâ tüm muhalif addedilenler üzerinde kelimenin tam anlamıyla bir “terör” estirmiştir. Bu “terörist” metodları kullanan devrim mahkemeleri kurdurup, onbinlerce Fransızı o kendi icadları olan giyotine göndermişlerdir.
Hemen anlaşılacağı üzere, “terör” bir devlet politikasının ismidir ve kavram olarak ilk kullanılışı da böyle olmuştur.
Devlet Politikası Olarak Terörizm
Peki, tarihte ilk kez Fransız devleti mi kullanmıştır bu politikayı? Elbette, hayır. İnsanlığın başladığı ilk günden bu yana, devlet olan hemen her yerde adı böyle konulmasa da terör, bir devlet politikası olarak, ya devlet orduları yahud devletler adına iş gören teşkilat ve ajanlar eliyle daima uygulanagelmiştir. Kime karşı? Tabii ki, halka karşı, rejim muhalifi görülen kişi ve grublara karşı.
Kısacası, “terör” denilen şey, bir “devlet politikası”dır. Bu kavram Fransız Devrimi tarafından icad edilmiş ve halka karşı tatbik edilmiştir.

Terörizmi teorik olarak icat eden Maximilien Robespierre
Teröre Karşı Herkes Terörist!
O zamandan bu yana bu kavram “terör, terörist, terörizm” şeklinde Avrupada popülerlik kazanmış, ancak kavramın icadındaki Robespierre faktöründen dolayı menfi bulunup mahkûm edilmiştir. Ne var ki, kendileri “devlet terörü’nü hemen hiçbir zaman bırakmamış ve bu metodu muhaliflerine karşı geçmişlerinden bugüne hep tatbik edegelmişlerdir. Ustelik, ikiyüzlü bir tavırla, 19. yüzyıldan bu yana kendi işgal ve zulümlerine başkaldıran herkesi “terörist” olarak yaftalamaya başlamışlardır.
Not: Söz Çakal Carlos’ta kitabını okumamın, bu kitap hakkında içerikler paylaşmamın sebebi terörizm, komünizm, sosyalizm vb. herhangi bir siyasi ya da sosyolojik fikrin propagandasını yapmak değil, dünya üzerindeki sapkınlık derecesinde olmayan fikirler hakkında bilgi edinebilmektir.
Serkan Dinç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.