Kibarlık Budalası Tiyatro Oyunu Yorumum
3 Ocak 2021Söz Çakal Carlos’ta – Terör Nedir?
10 Ocak 2021Merhabalar, deneyimlerim kategorisine, alt kategori olarak Puzzle Dünyası isimli bir alt kategori oluşturdum. Bu kategoride yaptığım puzzlel’arı, puzzle yapım ipuçlarını, A101, BİM gibi marketlerin puzzle aktüellerini ve çeşitli işe yarar ipuçlarını paylaşmayı planlıyorum. Yaklaşık olarak 5-6 yıl önce puzzle yapmaya başladım, ilk başladığım zamanlarda ayda bir mutlaka 2000 parça puzzle alıp bir haftada bitiriyordum. Özellikle puzzle yapmayın unutkanlığa iyi geldiği, farkındalığı arttırdığını zihin egzersizleri için ideal bir araç olduğunu öğrendikten sonra puzzle yapmaya daha fazla önem vermiştim. Askerlik görevi araya girdikten sonra ve devamında gelişen olayların takibinde uzun bir süre puzzle yapmaya ara verdim. Fakat Son 3 aydır tekrardan düzenli olarak puzzle yapmaya başladım. Puzzle yapmak ciddi anlamda çekirdek yemek gibi! Başına bir oturdunuz mu, özellikle parçaları peşin sıra buluyorsanız başından kalkmak çok zor oluyor!
Puzzle Yapmanın Faydaları
Staj yaptığım reklam ajansında bizlere destek veren psikoloğumuz Puzzle yapmanın zihin ve sosyal yaşantı için faydalı olduğunu anlatması üzerine puzzle yapma hobisi ile tanışmıştım. Açıkçası kendimde pek bir ilerleme görememiştim. Şu anda tekrardan düzenli olarak puzzle yapmaya başladım ve hâlâ bir ilerleme olduğunu düşünmüyorum. Yine de artık bunu zihin egzersizi olarak görmüyorum. Benim için işten geldikten sonra kafamı dağıtmamı sağlayan, dünyadan beni koparıp kendimle baş başa kalmamı sağlayan güzel bir hobi oldu. Ben ne kadar yararını görmedim desem de kendisine etki ettiğini iddia eden birçok insan var. Türkiye Zekâ Vakfı; “Sadece Yapboz Tutkunlarının Bildiği 8 İlginç Bilgi!” başlıklı blog yazısında puzzle yapmanın eğitici ve öğretici olduğu, IQ’yu geliştirdiği, bilişsel yeteneği arttırdığı, konsantrasyonu geliştirdiği, motor becerilerini geliştirdiği, problem çözme becerilerini geliştirdiği, sosyal becerileri geliştirdiği, kişiyi üretmeye ittiğini söylüyorlar.
1. Puzzle Yapmak Eğitici ve öğreticidir.
Eğitim; araştırma becerilerini geliştirme, yazı ve dil becerilerini geliştirme, akıl yürütme yeteneğini geliştirme, odaklanma gücünü geliştirme ve yaratıcı yetenekleri arttırma gibi becerilerin geliştirilmesini içerir. Yapboz uzmanlarına göre, düşünerek yapboz yapan bir kişi, sorunun zihninde düzenlenmesini sağlıyor; kalıpları tanıyor ve istenen bir çözüme ulaşmak için çözümler üretiyor. Dolayısıyla sözcük oyunları, bulmaca oyunları, yapboz vb. tüm oyunlar yalnızca eğlenceli değil aynı zamanda eğiticidir.
2. Puzzle Yapmak IQ’yu geliştirir.
Araştırmalar yapboz yapmanın IQ seviyesini yükseltmeye yardımcı olduğunu tespit etmişlerdir. Yapbozlar kişiyi düşünmeye ve akıl yürütmeye zorlar. Oyuncuları genel bilgi, bellek, mekânsal görüntü, mantık ve problem çözme becerilerini kullanmaya zorlar. Sorunların üstesinden gelmenin yolları öğrenildiğinden zekâ da keskinleşir.
3. Puzzle Yapmak Bilişsel yeteneği arttırır.
Çocuklar için yapboz, anlama yeteneğini arttırır. Belli konu alanları, alfabe, renk, şekil, sayı ve nesnelerin ait olabileceği çeşitli kategorileri öğrenme ve bunları tanımlama gibi bu oyunların yararları kullanım yoluyla geliştirilebilir. Yetişkinlerde de matematiksel bulmacalar, Sudoku, Scrabble, puzzle gibi gelişmiş farklı zekâ oyunları dil becerilerini geliştirir.
4. Puzzle Yapmak Konsantrasyonu geliştirir.
Konsantrasyon, tüm zekâ oyunları için gereklidir. Bu nedenle yapboz, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda dikkat süresinin uzatılmasına yardımcı olabilir. Meydan okumanın zorluk seviyesini değiştirerek, gerekli konsantrasyon seviyesi kontrol edilebilir. Kişi bir seviyede başarılı olduktan sonra zorluk seviyesi arttırılabilir.
5. Puzzle Yapmak Motor becerilerini geliştirir.
Motor becerileri çocuklarda kurşun kalem tutma yeteneğinden çok önce gelen önemli bir öğrenme evresidir. Yapboz bu öğrenme sürecini hızlandırmak için kullanılabilir. Çocukların nesneleri kavramaları ve onları uygun yerlere sığdırmaları beklendiğinde nesnelerin kavranması, ayarlanması ve bırakılmasına yardımcı olur. Bu, el-göz koordinasyonunu da arttırır.
6. Puzzle Yapmak Problem çözme becerilerini geliştirir.
Yapbozun amacı, bir soruna çözüm bulmaktır. Bu sebeple kişinin eleştirel düşünme yeteneğini geliştirmeye yardımcı olur. Çocuğun veya yetişkinin sabrını, kararlılığını ve organizasyon yeteneğini kullanarak büyük ve karmaşık sorunları daha küçük ve kolay çözülebilen parçalara nasıl ayıracağını öğretir. Kişi yapbozu bitirdiğinde zafer duygusu hisseder. Bu ayrıca bir çocuğun veya bir yetişkinin, problemleri çözme veya zorluklarla baş etme becerisi konusunda kendine güven düzeyini de yükseltmeye yardımcı olur.
7. Puzzle Yapmak Sosyal becerileri geliştirir.
Yapboz kişiye koordine etme, paylaşma, liderlik etme ve takip etmeyi öğretmede yardımcı olur. Ayrıca zorlu bir sorunun çözümü sırasında, bir çocuk ya da yetişkin hayal kırıklığıyla nasıl başa çıkılacağını da öğrenir.
8. Puzzle Yapmak Kişiyi üretmeye iter.
Genellikle yapbozlar, diğer zekâ oyunlarına göre daha ilginçtir. Kişinin yaratıcılığını, üreticiliğini arttırır. Yapbozlar kişiyi yalnızca eğlendirmekle kalmaz. Zihinsel egzersiz ihtiyacını da öğrenme ve akılcı düşünme yeteneğini arttırarak karşılar. Çocukları veya yetişkinleri eğitmek için yapboz kullanmak yararlı bir girişim olacaktır.
Serkan Dinç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.