Kira Ödemeyen Yeni Ev Arkadaşlarım
19 Aralık 2021Liyakatlı Liderler Mi Yoksa Parazitler Mi?
27 Aralık 2021Don’t Look Up filmini izledim ve filmin sonunda bunu düşündüm; “Çağlar boyunca insanlık ne kadar gelişti, ilk insan ile günümüzdeki insanlığın arasında ne kadar fark var?” Bunu düşündüm çünkü bunu epeydir düşünüyorum ve benim düşüncelerim gibi düşünen başka insanların olması, bu insanlar için bir film yapılması evrende tekrardan yalnız olmadığımı hissettirdi. Filmin başından sonuna kadar çok haklı tespitler yüzümüze çarptı durdu ve şunu gördüm evet bu insanlar sadece bizim ülkemize özel değil, yurt dışındaki insanlarda bizim gibi düşünüyor ve bizim maruz kaldığımız sistemsel salaklıklara maruz kalıyorlar. Peki neden böyle oluyor? Filmden anladığım kadarıyla böyle olmasının sebebi; aptal ve menfaatçi insanların sayılarının; akıllı, zeki ve kendi çıkarlarını düşünmeyen insanların sayılarından az olması…
Gerçekten Bize Dinimizi Öğretiyorlar Mı?
Mesela en çok düşündüğüm konu şu; Çevremizde ki insanlar, özellikle dinlerine bağlı insanlar sanıyor ki “Yaratan bir parmak şıklatacak ve dünya yok olacak… Zina, ahlaksızlık, terbiyesizlik arttı ve Allah bizi belalarla cezalandırıyor… Bla bla bla..”. Halbuki dünyanın oluşumu bile bir parmak şıklatmayla olmadı değil mi? Bir gelişim süreci var. Kutsal kitaplarda, bilimde ve hatta hiçbir kaynağı olmayan mitolojiler de bile bu gelişim süreci anlatılıyor. Mesela zannediyoruz ki Adem ve Havva ilk insan ama biraz yüzeysel bir araştırma yapıyorsun İslam dini mensubu âlimler bile Adem ve Havva’dan önceki insanlardan bahsettiğini görüyorsun. Bu nasıl bir şok? Temel eğitim olarak aldığın eğitim boyunca bunu öğreniyorsun, eğitimci olarak güvendiğin kişiler sana bunu anlattığı için bunun tek gerçek olduğunu sanıyorsun, sonra bir gün aklına şu soru geliyor; “Mağara adamları ile ilk insan olan Adem ve Havva’nın zaman çizelgesindeki paralelliği nasıl acaba?” ya da “İlk mağara adamı Hz. Adem miydi?” Sonra Google’da bir araştırma yapıyorsun ve bugüne kadar aldığın temel eğitim yok oluyor. Aslında sana dini temelleri öğretiyoruz deyip, seni bilimden uzaklaştırmışlar, seni kandırmışlar…
İnsan Aklı Ne Kadar Gelişti?
Bize anlattıkları dinimizde hep şıp diye her şeyin olduğunu ve şıp diye her şeyin olacağını anlatıp durdular. Halbuki yirmi sene önce yapılan bir araştırmanın, bugün deprem olacağını söylemesi, bugün deprem olduğunda o kişiye hak vermemiz ve araştırmalarına güvenmemiz gerekip tedbirler almamız lazımken, Yaratanın bizi cezalandırmış olmasını makul buluyoruz… İnsanlık ne kadar gelişti? Deprem olacak diyen kişinin tedbirlerine ve uyulması gerektiği önlemleri dikkate alacak kadar mı, yoksa güneş doğduğunda bizi ısıttığı için güneşe tapacak kadar mı?
Son Söz
Bu düşüncelerim hakkında daha fazla şey söylemek mümkün ama okuyucuları daha çok sıkmak istemiyorum ve beni anladığınızı düşünüyorum. Dediklerimden inancım olmadığını ya da ateist propaganda yaptığımı düşünmeyin sakın. Elbette inanıyorum ve inanmamız gerekir. Ama ben Allah’a olan inancı değil, Allah’a olan inancınızın yöntimini sorgulamak istiyorum. Elimdeki anarşist, komünist ve sosyalist içerikli kitaplar bitince bu inanış mevzusu konulu kitaplara doğru yönelmek istiyorum. Ayrıca bu tarz kitap tavsiyeniz olursa yoruma bırakmanızı isterim. (Lütfen tavsiye edeceğiniz kitap, Adem ve Havva’dan önce insanların olmadığını söyleyen bir kaynak olmasın.)
Serkan Dinç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
3 Comments
Bence uhrevi inanışlar bu gelişime daha çok nesnel açıdan bakıyor ve varsayım ile devam ediyor. Ayrıca tam ifade edemedikleri konumucizeler oluyor. Ruh bilimcileri ile uzakdoğu inanışları üzerinden gidilse soru işaretlerini yakalamak daha kolay olmaz mı?
Tam olarak anlatmak isteyipte lafı gevelediğim seyde bu dediğiniz olabilir. Çünkü uhrevi inanışlar özellikle mensubu olduğum İslam dinine inanan müslümanlar bu gelişime ve yaşanan eylemlere nesnel bakmıyor. Nesnel baksalar zaten bir şeyleri yoluna koyabilirlerdi. Çünkü anlam sonuç ilişkisi kurmak bunu gerektirir. İnançlı insanlar genelde neden – Allah bizi cezalandırıyor, neden Allah bize rızk veriyor gibi yorumluyor. Neden değişirken sonuç hep yaratcı oluyor. Bunu da; bu insanlar zaten yetersiz bilgi sahibi kişiler tarafından akıllarına çit örülüp sorgulamasına ve gelişmesine günah gözüyle bakıldığı için olduğunu düşünüyorum.
söylediklerimiz arasında tezat var ama doğru olan sizinkidir.