
Sektöründe Lider Firmamızda SSK+Prim ile Çalışacak Zombiler Aranıyor
16 Kasım 2015
Vodofone’dan Mehter Takımlı Star Wars Reklamı
21 Aralık 2015
Öncelikle Bilkent gibi Türkiye’nin en önemli üniversitesinin ve okuma şansı bulmuş Türkiye’nin en seçkin öğrencilerinin bulunduğu bir topluluğun böyle bir organizasyon yapması gerçekten dillere şayan bir hareket. Fakat bu müthiş etkenlerin oluşturduğu bu organizasyon incelendiğinde ortaya eksik bir şeyler varmış gibi çıkıyor. Ancak yinede onlara hak veriyorum. Çünkü Oluşturdukları başlıklar altına koyulacak sadece dört marka olması gerçekten zor bir durum.
Hal böyle olunca başlıkların altına koyulan 4 markadan başka markalarında onlar kadar oralarda olmayı hak ettikleri bir gerçek. Bu yüzden Marka Ödüllerini organize eden bu grubun bu konuda biraz daha esnek olmaları gerekirdi. Hatta bu oylamadan önce yine bir ön oylama yaparak finalistleri belirlememize izin vermeleri gerekirdi. Çünkü bu oylama ap açık bir haksızlık.
Neden Haksızlık?
Mesela bu organizasyonun açıklamasında “Markanın hikâyesi, logosu, sloganı, topluma kattığı değer, küresellik boyutu, mantrası, çalışanlarına verdiği değer, taahhüdü, yenilikçi oluşu ve sosyal medyayı etkin olarak kullanabilmesi; markayı ön plana çıkaracak ve markayı marka yapacak bileşenler arasında sıralanabilir.” gibi bir tanım bulunuyor. En önemli kriterleri buraya listelemişler. Şimdi bende sormak istiyorum. Günaydın Et’in küresellik boyutu ne kadar? Sizin topluluğunuzun küresellik ölçüsü sadece Ankara’dan mi ibaret mi, Türkiye’den ibaret mi yoksa bizim küresellik anlayışımızla aynı ölçüye mi sahip?
Bir başka örneği de Türk Traktör için vermemiz gerekebileceğini düşünüyorum. Eğer Türk Traktör‘eyerli diyebiliyorsanız, bu marka kadar Toyota’yıda yerli bulmanız gerekecektir. Bunun yanında Ford ve Hyundai’de yerli marka olarak saymak gerekebilir. Hadi saydığım bu araba markaları isim ve köken olarak yabancı onlar sayılmasın. Fakat Türk Traktör ile aynı kategoride boy gösteren Başak Traktör ve Erkunt Traktör’e ne demek gerek?
Nasıl Olabilirdi?
Yazının en başında da belirttiğim gibi Bilkent’in şahsına münhasır bir yarışmayı organize etmesi daha kapsamlı ve detaylı olması gerektiği kanaatindeyim. Bana göre en basit olarak belirlediğiniz kategorilerde kendi çapınızı aşarak bir marka araştırması yapmanızı ve araştırmanızın ardından ortaya çıkan markaları kategoriler altından toplayıp bu yarışmanın finalistlerini belirlemek için bir oylama düzenlemenizi gerekirdi. Tabi bu oylamada seçeneklerin sonuna diğer diye bir alan ekleyip buradan kişilerin marka olarak değerlendirdikleri firmaları size göndermelerini bekleyebilirdiniz. Ardından ortaya çıkmış tabloda kendi kategorilerinde bulunan en iyi 4 marka için final oylaması yapabilirdiniz.
BİLKENT MARKA ÖDÜLLERİ AMACI
Amacımız ‘marka’ kavramının popülaritesi içinde biraz ‘Nasıl Marka Oldular?’ hatırlatması ile yol gösterici olmak ve bu konuda başarılı olmuş markaları da ödüllendirmek.Biz de hocalarımızla, ekip olarak bir araya geldik ve beyin fırtınası yaparak acaba hangi kriterler ile daha doğru markaları daha doğru kategorilerde seçeriz diye uzun uzun düşündük, tartıştık ve zor da olsa bir noktada uzlaştık. Markanın hikâyesi, logosu, sloganı, topluma kattığı değer, küresellik boyutu, mantrası, çalışanlarına verdiği değer, taahhüdü, yenilikçi oluşu ve sosyal medyayı etkin olarak kullanabilmesi; markayı ön plana çıkaracak ve markayı marka yapacak bileşenler arasında sıralanabilir. Bizler de 10 farklı kategori oluşturduk ve amacımız her kategorinin birincisini sitemizde oy kullanan kullanıcılarla beraber seçebilmek…
Bu metin: Bilkent Marka Ödülleri Web Sitesinden Alınmıştır.
Serkan Dinç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
1 Comment
Başarılı bir yazı olmuş. Markaları bende inceledim. Dediğiniz gibi bazı markalar o listede olmayı bile hak etmiyor. Daha marka olmamış markalar var listede.