Ortaoyuncular YouTube Kanalı Açıldı!
17 Aralık 2020Ortaoyuncular – İstanbul’u Satıyorum Tiyatro Oyunu
27 Aralık 2020Daha önce Cep Tiyatrosu terimini hiç duydunuz mu? Ben de ilk defa duydum. İlk duyduğumda taşınabilir, portatif bir sahne ile turneye çıkmak, şehrin belirli noktalarında, orada burada, zart zurt tiyatro oynamak gibi bir aksiyon hayal ettim. Çünkü biliyorsunuz tiyatrocular genel olarak daha fazla kişiye ulaşamamaktan dert yanarlar fakat Cep Tiyatrosu terimi uygulama olarak pek hayal ettiğim gibi değilmiş. Nasıl kıyafetlerimizin XL, L, S gibi bedenleri varsa sanırım tiyatronun da böyle bedenleri var. Büyük ihtimal normal ölçekli sahnelere Tiyatro / Kabare deniyorsa, biraz ufağına oda tiyatrosu biraz daha ufağına cep tiyatrosu deniyor olabilir. Bunu bir bilene sormak lazım.
Yazımda büyük küçük sahneleri değil, bire bir size özel tiyatroyu anlatacağım. Pandemi belası yüzünden sahne performansı yapan sanatçıların çektiği çilelerden, biz izleyicilerin yaşadığı yoksunluktan bahsetmeye gerek yok. 1907’de, Stockholm’de, Strindberg’in oda tiyatrosu anlayışına bağlaşık olarak ortaya çıkmış cep tiyatrosu. Strindberg’e göre, küçük tiyatro, sahne ile izleyici arasında doğrudan bir bağlantı kurulmasına olanak sağlıyor. Fakat bu size anlatacağım cep tiyatrosu izleyici ile doğrudan, internet üzerinden bağlantı kuruyor. İnteraktif bir seçenek yok. Daha önce kayda alınmış tiyatro oyununu sizlere kayıttan sergiliyor. Fakat özel zamanlarda online gösterimlere, Premier’lere yer verilecekmiş. Haldun Dormen’in “Cep Tiyatrosu” kültürünü aktör, yönetmen, yazar, prodüktör Çağlar İşgören dijital dünyaya taşıdığını, Cep Tiyatrosu uygulamasının sanat danışmanlığını Haldun Dormen, sanat yönetmenliğini ise Göksel Kortay yaptığını web sitelerindeki açıklamadan görüyoruz. Bu da Sahne Tozu Tiyatrosu’nun etkilerinin olduğu kaliteli bir girişim olacağının göstergesi.
Cep Tiyatrosu, açıklamalarına ve internet sitesindeki yazılara bakarsak çok büyük iddialarla ve hayallerle yola çıkıyor. Söylemlerdeki heyecanı, okurken hissedebiliyorum ancak uygulamayı açıp incelemeye çalıştığımda gördüğüm ve beni geri iten birkaç şey oldu. Bunlardan en önemlileri neden sadece telefon üzerinden izleyebiliyoruz? Bu da Cep Tiyatrosu’nu benzeri girişimlerden bir adım geri plana atıyor.
Neden Sadece Telefondan İzleniyor?
Mesleğimden dolayı telefonum 7/24 aktif olmak zorunda. Telefonla etkileşim içerisinde olmasam bile sürekli arka planda bildirimler gelmeye devam ediyor. Cep Tiyatrosu’ndan bir oyun kiraladığımda bu bildirimler ya da gelecek olan aramalar muhtemelen oyundan keyif almamı zorlaştıracak. Cep Tiyatrosu uygulama fikri olarak güzel bir fikir ancak Web’de izleme seçeneği de olması gerektiğini düşünüyorum. Benzer girişimler olan Tiyatrolar.tv ve Seyretix.com gibi siteler bize bu özelliği sağlayarak Cep Tiyatrosu’ndan bir adım önde duruyorlar. 2 haftadır Seyretix’ten oyun izliyorum biri Erdal Beşikçioğlu‘nun yönettiği Fahrenheit 451 oyununu diğeri ise Murat Çidamlı’nın tek kişilik oyunu Piraye. Tabii ki salonda izlemek gibi değil ancak görüntüyü projeksiyona verip, nargile, kahve, fondü ve bilumum keyfi atıştırmalıklar eşliğinde tiyatro izlemenin de zevki bir başka oluyor. Bu tiyatro seyrinde telefonu kapatıp ya da sessize alıp bir kenara bırakıyorken Cep Tiyatrosu’nda maalesef böyle bir seçeneğimiz söz konusu değil. Bu da Cep Tiyatrosu’nun kurduğu hayalleri tekrar düşünmesi gerektiğine işaret.
Cep Tiyatrosu Web Sitesi
Ceptiyatrosu.com adresinden web sitelerine erişebilirsiniz. Mobil tasarımları biraz daha derli toplu dururken web görünümü biraz kafa karıştırıcı duruyor. Menüler, etraftaki işaretler, tarihler vs. dikkat dağıtabiliyor. Üstelik günümüz internet kullanıcıları web sitesine girdikleri zaman salt bilgiye erişmek istiyorlar. Bu salt bilgi nedir? Bir tiyatro uygulaması için oyun zamanları, oyun biletleri, oyuncular ya da direkt oyunlar da diyebiliriz. Fakat siteye girdiğimizde bu tarz bir bilginin ya da bilgiye yönlendirmenin bizi karşılamadığını görüyoruz. Uygulamaya giriş yaptığımızda ise her girişimizde Nasıl Çalışır eğitimi bizi karşılıyor. Her defasında atlaya basmamız gerekiyor. Uygulamanın anasayfası ise çok basit çok hoşuma giden bir fikir olarak kodu gireceğiniz form ve sol üst köşede kodu al butonu yer alıyor. Bu ekran gerçekten çok kullanışlı geldi. Her şeyden arınmış, sadece izleme odaklı bir ekran. Fakat Kod Al butonuna tıkladığımızda web view içerisinde ceptiyatrosu.com’un açıldığını görüyoruz. Ben kurcalamak için menüyü falan kurcaladım biraz. Anasayfaya gittim ve bir daha bilet alma sayfasına dönemedim. Tekrardan uygulamayı kapatıp açmak gerekiyor. Yani aslında bilet alma işlemini Web’den de yapabiliriz ancak site içerisinde buna bağlantı verilmemiş.
Serkan Dinç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.