Müşteri İlişkilerini Geliştirmek
22 Nisan 2015Nasıl Facebook Sayfa ID’si Bulunur?
17 Mayıs 2015Yaşadığım hosting sıkıntıları ve yaptığım işe değer katacak ancak sonuçsuz kalan bir çok proje yüzünden uzun zamandır bilgi paylaşımı yapamıyordum. Ancak güzel denebilecek ve durumum itibari ile işime yarayabilecek ve hatta benim gibi bir çok insan içinde işe yarayabilecek bir bilgi paylaşmanın zamanı gelmiş olabilir. Önsözü çok uzatmadan içerik alıntısına hemen geçiyorum.
Askere Giderken İşten Ayrılan İşçi Hakları Nelerdir?
İş kanunun 14. Maddesi gereği muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatı alma hakkı vardır.
Askerliğini yapmamış olan bir çalışan askerlik öncesinde işyerinden ayrılmak isterse de kabul edilir ve bu ayrılışın askerlik nedeniyle olduğu kabul edilerek kıdem tazminatı ödenmelidir. Bunun yanında çalışan askere giderken bu tazminatı almayıp asker dönüşü aynı işyerinde çalışması durumunda, (askerlik süresi hariç) tüm hakları kaldığı yerden devam eder. Kullanmadığı yıllık izin süreleri, kıdem süresi, askerlik süresi düşülerek devam ettirilir.
Çalışanın sorumlulukları nelerdir?
Çalışan askerlik nedeni ile işten ayrıldığını işverene kanıtlamakla zorundadır. Bunun ispatı da askerlik sevk belgesi ile mümkündür. Bu belgenin olmaması halinde işveren kıdem tazminatı ödemekle yükümlü olmaz.
Askerlik hizmetinin zorunluluğu sebebi ile çalışanın bu gerekçe ile işten ayrılması durumunda uygulanacak herhangi bir ihbar süresi kanunen belirtilmemiş olmakla beraber, uygun bir süre içinde işverene durumun iletilmesi gerekmektedir. Bu sürenin tayini ise yargı kararlarına baktığımızda beş aya kadar varmaktadır..
Askerlik bitimi kişi işsizlik sigortasından yararlanabilir mi?
Kişi terhis sonrasında iş arama sürecinde işsizlik sigortasından faydalanabilmektedir. Ancak bazı şartları sağlıyor olması gerekir.
Bu şartlar :
- İşten ayrılmadan önceki son üç yılda en az 600 gün prim ödenmesi
- Bu primlerin son 120 günü kesintisiz olması,
- İş sözleşmesinin feshedildiği tarihten askere gidilen tarihe kadar geçen sürenin 90 günü geçmemiş olması gerekmektedir.
İşsizlik maaşı için terhis tarihinden itibaren 30 günlük süre içinde başvuruda bulunması gerekmektedir, aksi takdirde 30 günü geçen süre, işsizlik maaşı için hak kazanacağı süreden düşecektir.
Serkan Dinç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.