13. Kat (The Thirteenth Floor)
13 Ocak 2016Ateistlere Verilen Klasik Cevabı Bilimle Anlatan Mübarek
15 Ocak 2016Yine Suffagah üzerinde kişisel gelişim üzerine bir yazı buldum ve paylaşmak istedim. Normalde kişisel gelişim üzerine çok fazla site var ve hep aynı şeyleri anlatıyorlar. Bende bu yüzden bu içerikleri güzel bulsam da web sitemde paylaşacak kadar ilginç bulmuyorum. Çünkü hep aynı şeyleri bende paylaşıp niye içerik kirliliği yapayım… Bu içerik kirliliği hakkında Yerel Medya Adında İnternet Çöplüğü konulu bir yazı paylaşmışlığım var. İlginizi çekerse onuda bir okuyun derim.
“Peki bu yazıyı paylacak kadar ilginç bulduğum detay nedir?” diye soracak olursanız hemen cevaplayayım. Bu yazıyı paylaşmamda ki tek ilginç konu ilk madde. Diyor ki Gözlerinizi Haramdan Sakının! Buna neden uymamız gerektiğini de dini çerçeveler içinde örnek vererek anlatıyor. Diyor ki;
{rivayete göre İmam-ı Şafi şöyle söyler; “haram-ı nazar, nisyan (unutkanlık) verir”.}
O zaman hemen ilk maddeden okumaya başlayın ve bunları günlük yaşantınıza sokun. Farkına varacaksınız ki ufak tefek gözle görülür değişiklikler kısa bir süre zarfında dikkatinizi çekecektir.
1. Gözlerinizi Haramdan Sakının
Asrımızın en büyük tehlikelerinden biri hiç kuşkusuz her an her dakika haram görüntülerle ve içeriklerle karşılaşıyor olmamız. Televizyonda, internette, ve dışarıdaki sosyal hayatımızda durum hep aynı ne yazık ki, kimi zaman isteyerek kimi zaman istemsiz olarak bu durumlara maruz kalıyoruz , fakat ayet çok açık ‘’Gözlerini haramdan sakınsınlar..’’(Mümin/31). Ayet böyle söylüyorsa bu durumun muhakkak bize bir zararı dokunuyordur öyle değil mi? Konumuzla alakalı olan zararına gelecek olursak şu cümle gerekli açıklamayı yapıyor, rivayete göre İmam-ı Şafi şöyle söyler; “haram-ı nazar, nisyan (unutkanlık) verir”. Evet mükemmel bir şekilde işleyen zihnimiz her görüntüyü kaydediyor, kaydedilen bu görüntüler bize ve zihnimize zararlar verebiliyor. Hollanda’da bir üniversitede yapılan bilimsel araştırmaya göre bir erkek, güzel bir kadınla ders çalışırken dikkatini toplamakta zorlanıyor, işyerindeki birkaç dakikalık konuşmadan sonra erkeğin beyin fonksiyonlarındaki verimlilik azalıyor. Görüldüğü üzere, haram görüntülerin harekete geçirdiği mekanizma dolayısıyla, vücuttaki enerji boşa harcanıyor, algılamada ve yoğunlaşmada sorunlar yaşanıyor.
2. Sağlıklı Beslenmeye Gayret Edin ve Bol Bol Su Tüketin
Sağlıklı beslenmek ve su tüketmek beynimizin yanısıra tüm vucudumuzun sağlığı için olmazsa olmazlardandır. Zihnimize iyi gelen yiyeceklerin başında cevizin geldiğini hepimiz biliriz , beyne benzeyen şekliyle dikkat çeken ceviz, beyne faydalı olan omega-3 yağları ve alfadinoleik asidi (ALA) içeriğiyle oldukça zengindir. Özellikle kurutulmuş üzüm zihni kuvvetlendirir. Sınav dönemlerinde öğrenciler için bulunmaz bir besin kaynağıdır. Unutkanlık için her gün yenilmelidir. Son olarak su yaşamımızın vazgeçilmezidir. Prof. Dr. Zeki Karagülle içilen su miktarının beynimiz üzerinde önemli bir etkisi olduğunu söylüyor. Günde ortalama 2 litre su sağlıklı bir bireyin vazgeçilmezi olmalıdır.
3. Düzenli Olarak Spor Yapın
Yapılan araştırmalara göre spor yaparken beyne sürekli olarak oksijen gönderildiği için düşünme hızı artar ve hafıza sorunları azalır. Bunun yanında spor yapmak stresi azaltır ve bizi olumsuz düşüncelrimizden uzaklaştırır. Ben spor yapamam vaktim, imkanım yok en azından haftada üç gün yarım saat tempolu yürüyüş yapabilirsiniz.
4. Kitap Okuyun ve Ezber Yapın
Yapılan araştırmalara göre 20 yaşından sonra insan beyninde her gün yaklaşık 50 bin civarı sinir hücresi ölür. Okumayan bireyler zamanla sinir hücrelerini kaybettikleri için demans (bunama) gerçekleşir , bu tehlikeden ancak düzenli okuyarak korunabiliriz. Yapılan bilimsel araştırmalar okumanın, beyindeki elektrik aktivitesini ve kan akışını arttırdığını göstermiştir. Ayrıca uzmanlara göre beynimizi geliştirmenin en etkili yolu bol bol ezber yapmaktan geçiyor. Japon eğitim sistemine baktığımızda da ezber çok önemli bir metod olarak kullanılmaktadır.
5. Zihninizi Yormayın
Özellikle genç ve çocuk nufüsun vaktini başında çokça geçirdiği televizyon, bilgisayar ve cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgalar en çok beynimizi etkiliyor. Gözümüzün önünden hızla geçen karelere uzun saatler boyunca maruz kaldığımızda beynimizi hızlı düşünmeye ve hareket etmeye zorluyoruz hal böyle olunca beynimiz yoruluyor ve performansı düşüyor.
Serkan Dinç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.