City Tree, hava kirliliğini önemli ölçüde gidermek adına yaratılmış, nesnelerin interneti ile bitki dünyasını buluşturan bir çözüm. Bu anlamda dünyanın ilk biyoteknolojik hava filtresi. Sıradan bir bank ama aynı zamanda bir filtre, hatta çevre verilerini izleyen akıllı bir cihaz.
275 Ağaca Eşdeğer Bir Dikey Bahçe
City Tree, arkasında dikey bir bitki yerleştirmesi bulunduran bir bank gibi görünüyor. Sadece 3,5 metrakarelik (hatta ince versiyonda 1.5 metrekare) yer kaplıyor. Ama marifeti büyük. Zira bu bitki duvar, 275 ağaca eşdeğer bir hava temizleme kapasitesi sunuyor. Bu da yıllık 265 tonluk karbon dioksite ve havada bulunan diğer zararlı gaz ve partiküllerin filtre edilmesi anlamına geliyor.
Londra’nın ve daha sonrasında Avrupa’nın çeşitli şehirlerindeki kalabalık noktalara yerleştirilen City Tree, yosunlar ve çeşitli bitkilerin kombinasyonundan oluşuyor. Bu bitkiler doğal olarak toz, nitrojen dioksit ve ozon gazlarını havadan filtre ediyor. Aynı zamanda nesnelerin internetiyle olan bağlantısı ile kirlilik düzeyi, toprak nemliliği, hava sıcaklığı ve su kalitesi hakkında veri sağlıyor.
Bu akıllı ve marifetli bank, vandalizme karşı da güçlendirilmiş bir tasarıma sahip. Dolayısıyla dikey bahçe içerisindeki bitkiler, koparılmaya veya saksılarından çıkarılmaya karşı korumalı. Aynı zamanda üzerinin boyanmaması için koruyucu bir tabaka ile kaplanabiliyor. Bunun yanı sıra içerdiği solar paneller sayesinde ihtiyacı olan enerjiyi kendisi üretiyor. Gerekli besinler ve su otomatik olarak ayarlanabiliyor.
City Tree, elbette şehirlerdeki ağaç kesimini telafi edecek; ağaç, park ve ormanların yerine geçebilecek bir şey değil. Ama hava kirliliği kontrolden çıktığı durumlarda önemli bir çözüm sağlıyor.