Geleneksel İnşaat Malzemelerine Alternatif Olarak Mantar
5 Ocak 2020İstanbul’un Tetris Oyunu “Tetrist” (Kısa Film)
5 Ocak 2020Mantar ile ilgili ne kadar çok haber ile karşılaşmaya başladım. İlk önce Ağaç Mantarından Ayakkabı Üretmek: nat-2 Funghi Line yazısında bahsettiğim ağaç mantarından yapılan ayakkabılar ondan sonra Geleneksel İnşaat Malzemelerine Alternatif Olarak Mantar yazısında bahsettiğim miselyumun adı verilen bir mantar kullanıyor. Aydınlatma ise ürün tasarımının en yenilikçi yaklaşımlara açık alanlarından. Doğal olarak zaman zaman mantarla aydınlatma tasarımının da yolları kesişiyor ve ortaya yenilikçi fikirler çıkıyor. Bu yazıda da paylaşmak istediğim Lamba aynen böyle yenilikçi ve kreatif bir ürün. GROW da mantar köklerinden kendinizin yaptığı değil, yetiştirdiği bir lamba sahibi oluyorsunuz!
Mantar konusu biyolojik açıdan karmaşık bir konu ama basitçe özetlersek mantar miseli ya da miselyum, mantarın ip veya kökten oluşan hiflerinin toplu hali denebilir. Mantar büyüme aşamasındayken miselyum, tüm boşlukları doldurup her gördüğü şeyi yapıştığından doğanın yapıştırıcısı olarak da tanımlanıyor. Daha önce bu marifetli malzemeyi kullanan aydınlatma ürünleri veya yapı malzemeleri görmüştük. GROW’un farkı, lambanızı sizin yetiştirebilmeniz. Böylece kullanıcıyı bio tasarım sürecinin bir parçası haline getirmeyi başarıyor. Bir mantarın büyüme aşamalarının an be an gözlemlenebilmesi özellikle çocuklar için heyecan verici bir öğrenme deneyimi sağlıyor.
GROW; miselyum alanında öncü bir şirket olan Ecovative ve sürdürülebilir bakış açısını tasarımlarına taşıyan ve mantar miselyumu ile tasarladığı lambalarla tanınan ödülüü tasarımcı Danielle Trofe‘nin uzun yıllara dayanan iş birliğinin sonucu. Ancak GROW’u yetiştirmek için sizin mantar miseli nedir bilmeniz, biyolojiden ya da bahçecilikten gerekmiyor. GROW her deneyim düzeyinden insanın kolayca yapabileceği bir kit halinde geliyor. İçerisinde bir torba yeniden nemlendirilmiş, %100 büyüme garantili mantar malzemesi; lambanın başlığına şekil vermek için bir kalıp, adım adım talimatlar, askı ünitesi ve isteğe bağlı olarak masaüstü ayağı bulunuyor.
Kiti aldıktan sonra lambanızı yetiştirmek oldukça basit. Mantar malzemesini kalıba dolduruyorsunuz. Malzeme 5 gün içerisinde büyüyor ve lamba başlığı şeklini buluyor. Kalıptan çıkarıp kurumasını bekliyorsunuz. Kuruduktan sonra ise kablolarını ya da ahşap ayağını ve ampülünü takıyorsunuz. İşte lambanız hazır! Böylece doğal mantarı kullanarak kısa bir süre içerisinde şık tasarımlı, %100 doğal ve sürdürülebilir malzemeden üretilmiş bir lambaya kavuşuyorsunuz.
Serkan Dinç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.