TROM – Tek Kişilik Gösteri Ama Siz Dev Kadro Olarak Hayal Edin
17 Ocak 2021Kırmızı Başlıklı Kız Masalı “Eşit Masallar”
19 Ocak 2021Odeabank, Eşit Bir Yarına Uyansın Çocuklar sloganı ile Eşit Masallar sosyal sorumluluk projesi başlatmış. Bu projede Can Yayınları bandrolü ile 3 masal eşitlikçi bakış açısı ile tekrardan yorumlanmış ve toplum içindeki rolleri tekrardan dağıtmış. Günümüzün en büyük sorunlarından biri olarak aşırı toplumsallaşma ve bunun getirisi olarak insanları ayrıştırma, ötekileştirme olarak görüyorum. Bu sebepten dolayı kadın ve erkek eşitliğinin çok yanlış bir noktaya çekildiğini düşünüyorum. Bu noktada ben daha çok Platoncuyum diyebilirim. Platon adaleti, geometrik eşitlik yani oranlı eşitlik olarak tanımlar. Her bireyin devlet yaşamında bir payı vardır ancak bu paylar kesinlikle özdeş değildir. Toplumsal adalet birbirlerinden değişik erdemleri içeren sınıfların oluşturduğu bir uyumdur. Dolayısıyla birbirinden farklı erdemlere sahip olan kadın ve erkek hiçbir zaman eşit ya da özdeş olamazlar. Fakat bu güçlü olanın güçsüz olanı ezmesini ya da birbirileri ile bir üstünlük savaşına girmesini gerektirmez. Günümüz aşırı toplumsallaşma hastalığını dünyaya yayan sol görüş işte tam olarak birbirinden farklı erdemlere sahip olan bireyleri eşit yargılama ve eşit değerlendirme savaşına sokmuş durumda. Tabiri caiz ise balıklar ağaca tırmanamadığı için sincapları suçluyorlar…
Köklü Bir Değişimin Başlangıcı Olabilir
Yukarıda da belirttiğim gibi eşitlik kavramına ne kadar karşı olsam da Odeabank’ın yapmış olduğu Eşit Masallar sosyal sorumluluk projesini çok başarılı ve yerinde buldum. Toplumda ebeveynlerin ve cinsiyetlerin rollerini kalıplarından çıkarıp, olması gereken noktaya çekeceğini ve klasikleşmiş her masalın tekrardan düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu masallarla büyüyecek yeni bir neslin fark yaratabileceği umuduna kapıldım. En baştan söylemek gerekirse mesela babasıyla mutfakta vakit geçiren bir kız çocuğunun hikâyede olması, okuldan eve gelen çocuğun hadi baba birlikte mutfağa girelim ısrarlarını getirecektir. Bu da köklü bir değişimin başlangıcı olabilir.
Odeabank Eşit Masallar Manifestosu!
Çocukken çok masal dinledik. Büyüdük, çocuklarımıza da bu masalları öğrettik. Aslında fark etmeden eşitlikçi olmayan roller biçtik. Pamuk Prenses’e bir cadı elma verdi, çaresizce onu bir prensin öpmesini bekledi. Sindirella hep acılar çekti, tek kurtuluş yolu kendini prense beğendirmekti. Kırmızı Başlıklı Kız çok saftı kurda inandı, kurt onu bir lokmada midesine attı. Peki başka masallar mümkün olamaz mı? Bir ülkede zeki, gözü kara prensesler ve tıpkı onlar gibi cesur, iyi kalpli prensler yaşayamaz mı? Üvey anneler hep kötü mü olmalı? Prensesler hep prenslerini beklemek zorunda mı ya da prenslerin tek görevi prensesleri kurtarmak mı? Bu rolleri değiştirirsek, toplumdaki roller de değişir. Çünkü kadın-erkek eşitliği kavramı, küçük yaşta gelişir. Biz eşit bir geleceğe inanıyoruz. Bunun için Eşit Masallar projesini hayata geçiriyoruz.
Eşit Masallar, Eşit Bir Yarına Uyansın Çocuklar
Odeabank Genel Müdürü Mert Öncü, Eşit Masallar projesi hakkındaki değerlendirmesinde şöyle konuştu: “Güçlü toplumlar ve ekonomiler için kadınlar ve erkeklerin tüm potansiyellerini hayata geçirebildiği koşulların sağlanması gerekir. Bunun için eşitlik öncelikli çalışma alanlarından biridir. Kadının Güçlenmesi Prensiplerini imzalayan Odeabank’ta eşitlik prensibi temel çalışma ilkelerimizden biri. Kadın-erkek rolleri ve eşitlik kavramı çocukken, çok erken yaşlarda öğreniliyor. Toplumun kadın ve erkeğe yüklediği belirli sorumluluklar ve beklentiler çocuk yaşlarda zihinlere yerleşiyor. Yerleşen kalıpları ilerleyen yaşlarda değiştirmek daha zor hale geliyor. Bu noktadan yola çıkarak, kadın-erkek eşitliği kavramının çocuklara doğru ve pozitif bir şekilde öğretilmesine katkı sunmak istedik. Hepimiz bize büyüklerimiz tarafından anlatılan masallarla büyüdük. Bu masallar erkek ve kadının toplumdaki yeri ile ilgili kalıpların yerleşmesinde önemli rol oynuyor. Biz eşitlik kavramının çocuk yaşta yerleşeceğine inanıyoruz. Dünya değişiyor ama masallar aynı kalıyor. Evinde beyaz atlı prensini bekleyen iyi yürekli kadınlar ve onları kurtaracak güçlü erkeklerin dünyasında, kadınların potansiyelini kullanmasına pek de yer verilmiyor. Bu bakış açısının değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Eşitlik, temel bir insan hakkı olmakla birlikte, kapsayıcı büyüme ve sürdürülebilir kalkınma açısından da büyük önem taşıyor. Sürdürülebilir sosyal gelişim kadınların toplumsal kalkınmaya eşit katılımlarıyla mümkün olabilir.”
Eşitlik konusundaki fikirlerimi belirtmiştim, Odeabank Genel Müdürü Mert Öncü’nünde basın bülteninde direk karşı olduğum argümanlara ithaf etmesine rağmen ben bu projenin daha ılımlı sonuçlar doğurabileceğine inanıyorum. Bankaların reklamını yapmak yada onlar hakkında içerik oluşturmak canımı sıksada yapılan bu projenin hayranı oldum. Odeabank’ı ayakta alkışlıyorum.
Serkan Dinç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.