Bir Firarinin Yakalanışı (Hamster Kovalamacası)
7 Mart 2022Ne Yaptık, Anladık Mı Açın Halinden?
5 Nisan 2022Hamster Günlüklerine çok güzel bir haber paylaşmak istiyorum. Zibidik’in yavruları oldu! Hamsterların gebelik ve yavru bakımı hakkında, Hamsterolog başlığı altında Hamsterların çiftleştirilmesinden başlayıp, yavruların gelişimine kadar olan sürecin bilgi paylaşımını yapmak istiyorum ama bugün sadece Zibidik’in yavruları hakkında konuşacağım.
16 Günlük Gebelik Süreci
Zibidik ve Zıbıdık’ı çiftleştirmek için baya uğraşmıştım ama uygun zamanı bir türlü yakalayamadığım için artık vazgeçmiştim diyebilirim ama bir gün kafesleri temizlerken hiç planda olmayan bir şekilde Zibidik’i çiftleşmeye uygun olduğunu fark ettim, ben de hiç dokunmadım ve saatlerce baş başa kalmalarını sağladım. 12 Mart tarihinde çiftleşen Zibidik 16 gün sonra 28 Mart tarihinde ilk doğumunu yaptı. Bugüne kadar bütün hamsterlarım ben işteyken doğum yaptığı için hiç doğum anına şahit olmamıştım ama bu sefer Zibidik’in son doğumuna şahit oldum.
Hareket Eden Et Parçaları
İlk başta Zibidik’te bir gariplik sezmiştim. Fakat doğuma 2-3 gün daha olduğunu hesapladığımdan hiç doğurmuş olabileceğini düşünmeden ona yaptığım evi kontrol ettim ve ne göreyim? Küçük küçük kırmızı et parçaları hareket edip duruyor. Hayatınızda görebileceğiniz en çirkin 7 tane yavru! Acaba doğru mu saydım, yanlış mı saydım derken tekrar tekrar saydım hep yedi tane yavru çıktı. Tabii bu arada abime, arkadaşlarıma fotoğraflar gönderdim yaklaşık 2 saat falan başlarından ayrılmadım derken arkadaşımla Zibidik’in ayakta duruşu hakkında dalga geçiyorken bir baktım, bacaklarının arasında bir et parçası daha hareket etmeye başladı. Yavru bacaklarının arasında duruyordu ve yanında iki üç parça kan pıhtısı vardı. İlk önce yavruya dokunmadan kafesin başka bir ucuna geçti kendini yaladı, temizledi sonra yavruyu alıp diğer yavruların yanına götürdü. Böylelikle tam 8 tane çirkin et parçasının annesi olmuş oldu!
8 Yavrudan 5 Yavruya
Maalesef doğumdan sonraki ilk sabah yavruları kontrol ettiğimde sayıları 8’den 7’ye düştüğünü gördüm. Aslında bu onun doğası, güçsüz, hasta olan yavruları ya da bakamayacağını düşündüğü yavruları yemesi çok normal ama insan sabah içtimasında eksik yavru görünce yine de üzülüyor. O gün işten geldiğimde yine 7 tane yavru vardı ama 2. günün sabahı tekrar sabah içtiması aldığımda yavru sayısı 5’e düşmüştü. Evet, bu onun doğası ama insanda sıkılıyor. Madem bakamayacaksın neden doğuruyorsun kardeşim? Sen kendine ziyafet çekmek için mi doğum yapıyorsun kahpe! Tabii bu süreçte yavruları yemesin diye ekstra birçok takviye yemek vermeye çalıştım ama maalesef dünyaya gelen sekiz yavrudan sekizi de hayatta kalamadı. Şu an 8. gündeyiz, yavruların artık tüyleri çıkmaya başladı, kulakları dikeldi, gözleri henüz açılmadı ama 5 gündür sabah ve akşam içtimalarında hâlâ 5 tane yavru her geçen gün büyüyor…
Serkan Dinç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
2 Comments
İlginç bir olayın dikkatli bir gözlemi ama doğurduğu yavruyu yiyen hayvan olacağını duymamıştım. Görmediğiniz bir zamanda ölenler olmuşsa, onları çöp konteyneri gibi yerlere atmış olamaz mı?
Maalesef doğada bu içgüdüyle hareket eden bir çok hayvan var. Hamsterlarda güçsüz, yaşayamayacak olan yavrularını hissettiklerinde, eğer yavrularına bakamayacaklarını hissettiklerinde yavrularını yiyor.